Svět bude během 20 let potřebovat 28 tisíc nových letadel (A jak z toho profitovat)

Vyšel jistě nejen pro mne zajímavý článek Svět bude během 20 let potřebovat 28 tisíc nových letadel, předpovídá Airbus. 

20 let = 28.000 nových letadel = 4 biliony USD

Ta čísla je třeba brát s rezervou, neboť si zde Airbus sám předpovídá budoucnost svého oboru. Na druhou stranu – kdo jiný by to měl mít lépe spočítané, než právě Airbus či Boeing.  

Jedno je jisté, tento byznys jen tak neskončí a lze s ním počítat ještě na mnoho desítek let dopředu. Létáme, budeme létat a budeme létat ještě mnohem více.

Kdo jsou hlavní hráčí v produkci letadel? Je to silná dvojka Airbus a Boeing a jsou to již časem prověřené a zavedené firmy. Podle toho, jak jsou ohlašovány rok od roku nové objednávky strojů společnostmi z celého světa, to vypadá, že jeden rok se daří více jednomu, další rok druhému a další rok je zpět na koni ten první.

Vyplatí se investovat do akcií Boeing? Sázkou na jednoho z těchto dvou hráčů (dlouhodobě) se asi nedá udělat velká chyba. Osobně tíhnu více k Boeingu, což je dáno například tím, že jednoduše tíhnu k americkým společnostem. Američané byznysem žijí. Vždy u nich byl a vždy u nich bude na prvním místě.

Jaké další společnosti by mohly tuto silnou dvojici v budoucnosti ohrozit? Společnost, se kterou mám již dlouhodobé investiční (v tomto případě velmi úspěšné) zkušenosti, je společnost Embraer z Brazílie (nemohu nevzpomenout různé články o českých miliardářích a jejich letadlech – Embraer zastoupen).

Tady bych viděl velký potenciál do budoucna. O tom, jak věřím Brazílii jako celku jsem psal včera ve článku 10 největších ekonomik světa.

A dále? Čekám, že dříve či později vznikne nějaká obří letecká společnost v Číně. Dále bych nepodceňoval Rusy. Vím, je to již relativně dávno, ale Rusové byli vždy špička jak ve vývoji letadel, tak i raket. Země je to ohromná a jistě má stále velký počet talentovaných a ambiciózních inženýrů. Připomínám například jejich legendární stíhačky. 

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang