Dopřejte si svou kávu. Rakovinu z ní nedostanete

16.06.2016 12:02 | V Z | Diskuze

Světová zdravotnická organizace ve středu uvedla, že neexistují žádné důkazy, že by pití kávy zvyšovalo riziko rakoviny. Pro milovníky kofeinu i pro kávový průmysl, jehož hodnota dosahuje 77 miliard dolarů, jde o velmi dobrou zprávu, píše agentura Bloomberg.

Foto: Public Domain

 

Zpráva WHO však varuje obecně před pitím příliš horkých nápojů. Některé výsledky studií naznačují, že nápoje o teplotě přesahující 65 °C představují rizikový faktor pro vznik rakoviny.

WHO varuje, že příliš horké tekutiny jsou pro lidi „pravděpodobně karcinogenní“. Vyplývá to z analýz výzkumů prováděných na lidech i na zvířatech. Káva a další teplé nápoje se obvykle podávají při teplotě nejméně 70°C, uvádí studie časopisu Burns z roku 2008. Při této teplotě již může dojít k opaření. Dobrou zprávou je, že většina lidí pije kávu o teplotě okolo 60 °C, což už je mimo rizikové pásmo.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) při Světové zdravotnické organizaci dlouhodobě a průběžně vyhodnocuje rizika předmětů a jevů, s nimiž se setkáváme v každodenním životě, od chemikálií přes sluneční svit až po kávu. V říjnu 2015 agentura uvedla, že zpracované masné výrobky způsobuje rakovinu a bez rizika pravděpodobně není ani nezpracované maso.

Je třeba mít na paměti, že ačkoliv WHO nenašla žádný důkaz, neznamená to se stoprocentní jistotou, že neexistuje žádná vazba mezi kávou a rakovinou. Oficiální výrok WHO zní, že riziko vzniku rakoviny z kávy „není klasifikovatelné“. „Dostupná data neumožňují dospět k žádnému závěru. Kávu není možné označit ani za bezpečnou, ani za nebezpečnou,“ uvádí Dana Loomisová, zástupkyně ředitele odboru IARC. (Podobnou klasifikaci má i oblíbený jihoamerický čaj maté, pokud není konzumován příliš horký.)

Rovněž je důležité si uvědomit, že ačkoliv může být nějaký výrobek klasifikován jako karcinogenní, neznamená to, že je stejně nebezpečný jako např. kouření. Tyto rozdílnosti lze dobře ilustrovat např. na příkladu rizik plynoucích z konzumace masa. Vědci pracující pro IARC dospěli k závěru, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně (tj. např. několika plátků slaniny) zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 %.

Tento odhad možná zní hrůzostrašně, avšak ve skutečnosti rakovinou tlustého střeva onemocní méně než jeden z dvaceti lidí a většina z nich až ve vysokém věku. Celkové riziko je tedy relativně nízké. Pokud si dáte každý den o porci slaniny či šunky více, absolutní riziko, že onemocníte rakovinou tlustého střeva, stoupne ze 4,5 % na 5,3 %.  (Maso je však vhodné konzumovat střídmě i z jiných důvodů než rizika rakoviny, např. pro prevenci obezity a kardiovaskulárních nemocí.)

Podobně je tomu i s rizikem vzniku rakoviny z pití horkých nápojů. „Tyto studie nám nabízejí pouze náznaky,“ tvrdí Otis Brawley z Americké společnosti pro boj s rakovinou.

Právě osud kávy ukazuje, jak ošidné je hodnocení rizika vzniku rakoviny. Analýza IARC z roku 1991 naznačovala, že káva představuje potenciální rizikový faktor pro vznik rakoviny močového měchýře. Brawley tuto studii četl a dokonce o ní přednášel i svým studentům. Říká však, že jej neznepokojila natolik, aby omezil konzumaci kávy z obvyklých dvou až tří šálků za den.

Tentokrát Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny vyhodnocovala více než 1 000 následných studií a nezjistila žádnou vazbu mezi kávou a rakovinou. V některých případech, jako např. u rakoviny jater, existují dokonce náznaky, že by káva mohla hrát pozitivní roli.

Kávový průmysl zprávu přivítal s úlevou. Prezident americké Národní asociace kávového průmyslu Bill Murray uvedl, že „toto zjištění je skvělou zprávou, důležitou pro všechny milovníky kávy, a potvrzuje důkazy z mnoha studií od uznávaných nezávislých vědců.“

Představitel Americké společnosti pro boj s rakovinou Otis Brawley říká, že nová zpráva neobsahuje žádné informace, které by měly přimět lidi měnit stravovací návyky. Vědecká zjištění týkající se kávy a horkých nápojů by však neměla odvádět pozornost od chování, které představuje jasné riziko pro zdraví.

„Mnohem větší obavy ve mně vyvolává alkohol, a ještě větší kouření,“ říká Brawley. „Kouření a alkohol jsou významnými faktory ovlivňujícími vznik rakoviny.“

Ze srovnání zdravotních rizik vychází nejhůře kouření. Pokud kouříte, zkracujete si život o pět až deset let, vyplývá z analýz. Kouření je nejvýraznějším faktorem přispívajícím k úmrtím, kterým bylo možné zamezit. Na následky kouření jen ve Spojených státech zemře půl milionu osob ročně.

Co se týče možného rizika horkých nápojů, nabízí Brawley jednoduché řešení: „Pokud má někdo obavy, tak ať si jednoduše nechá kávu či čaj zchladnout o něco více.“

Zdroj:Bloomberg, Redakce
Líbil se vám tento článek?
+0 / -0
Odeslat článek e-mailem
Diskuze
Vstoupit do diskuze
V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.


Související články

Export kolumbijské kávy je znovu v ohrožení. Řidiči nákladních vozů v zemi opětovně hrozí stávkou

Mezinárodní organizace pro kávu varuje před hrozícím nedostatkem komodity na trzích

Proč současný růst ceny kávy zatím nebude mít vliv na akcie Starbucks aneb jak na tom káva vlastně je

Káva zažívá špatné časy, lze předpokládat, že cena kávy poroste

Jak na obchodování s komoditami



Čti více
Ilustrační foto

Obnovitelné zdroje energie se loni podílely v ČR na spotřebě z 13 procent, nejméně od roku 2012

Uganda a Tanzanie postaví nejdelší vytápěný ropovod na světě

Počet aktivních ropných vrtů v USA roste už 19. týden v řadě

Cena ropy v závěru týdne mírně posílila

Výkonný ředitel Exxon Mobil nabádá Trumpa, aby podpořil výsledky klimatické konference v Paříži

Ruský ministr energetiky Novak připustil možnost změny podmínek dohody o snížení těžby ropy

Portál Web4Trader používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.