Dopřejte si svou kávu. Rakovinu z ní nedostanete

16.06.2016 12:02 | V Z | Diskuze

Světová zdravotnická organizace ve středu uvedla, že neexistují žádné důkazy, že by pití kávy zvyšovalo riziko rakoviny. Pro milovníky kofeinu i pro kávový průmysl, jehož hodnota dosahuje 77 miliard dolarů, jde o velmi dobrou zprávu, píše agentura Bloomberg.

Foto: Public Domain

 

Zpráva WHO však varuje obecně před pitím příliš horkých nápojů. Některé výsledky studií naznačují, že nápoje o teplotě přesahující 65 °C představují rizikový faktor pro vznik rakoviny.

WHO varuje, že příliš horké tekutiny jsou pro lidi „pravděpodobně karcinogenní“. Vyplývá to z analýz výzkumů prováděných na lidech i na zvířatech. Káva a další teplé nápoje se obvykle podávají při teplotě nejméně 70°C, uvádí studie časopisu Burns z roku 2008. Při této teplotě již může dojít k opaření. Dobrou zprávou je, že většina lidí pije kávu o teplotě okolo 60 °C, což už je mimo rizikové pásmo.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) při Světové zdravotnické organizaci dlouhodobě a průběžně vyhodnocuje rizika předmětů a jevů, s nimiž se setkáváme v každodenním životě, od chemikálií přes sluneční svit až po kávu. V říjnu 2015 agentura uvedla, že zpracované masné výrobky způsobuje rakovinu a bez rizika pravděpodobně není ani nezpracované maso.

Je třeba mít na paměti, že ačkoliv WHO nenašla žádný důkaz, neznamená to se stoprocentní jistotou, že neexistuje žádná vazba mezi kávou a rakovinou. Oficiální výrok WHO zní, že riziko vzniku rakoviny z kávy „není klasifikovatelné“. „Dostupná data neumožňují dospět k žádnému závěru. Kávu není možné označit ani za bezpečnou, ani za nebezpečnou,“ uvádí Dana Loomisová, zástupkyně ředitele odboru IARC. (Podobnou klasifikaci má i oblíbený jihoamerický čaj maté, pokud není konzumován příliš horký.)

Rovněž je důležité si uvědomit, že ačkoliv může být nějaký výrobek klasifikován jako karcinogenní, neznamená to, že je stejně nebezpečný jako např. kouření. Tyto rozdílnosti lze dobře ilustrovat např. na příkladu rizik plynoucích z konzumace masa. Vědci pracující pro IARC dospěli k závěru, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně (tj. např. několika plátků slaniny) zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 %.

Tento odhad možná zní hrůzostrašně, avšak ve skutečnosti rakovinou tlustého střeva onemocní méně než jeden z dvaceti lidí a většina z nich až ve vysokém věku. Celkové riziko je tedy relativně nízké. Pokud si dáte každý den o porci slaniny či šunky více, absolutní riziko, že onemocníte rakovinou tlustého střeva, stoupne ze 4,5 % na 5,3 %.  (Maso je však vhodné konzumovat střídmě i z jiných důvodů než rizika rakoviny, např. pro prevenci obezity a kardiovaskulárních nemocí.)

Podobně je tomu i s rizikem vzniku rakoviny z pití horkých nápojů. „Tyto studie nám nabízejí pouze náznaky,“ tvrdí Otis Brawley z Americké společnosti pro boj s rakovinou.

Právě osud kávy ukazuje, jak ošidné je hodnocení rizika vzniku rakoviny. Analýza IARC z roku 1991 naznačovala, že káva představuje potenciální rizikový faktor pro vznik rakoviny močového měchýře. Brawley tuto studii četl a dokonce o ní přednášel i svým studentům. Říká však, že jej neznepokojila natolik, aby omezil konzumaci kávy z obvyklých dvou až tří šálků za den.

Tentokrát Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny vyhodnocovala více než 1 000 následných studií a nezjistila žádnou vazbu mezi kávou a rakovinou. V některých případech, jako např. u rakoviny jater, existují dokonce náznaky, že by káva mohla hrát pozitivní roli.

Kávový průmysl zprávu přivítal s úlevou. Prezident americké Národní asociace kávového průmyslu Bill Murray uvedl, že „toto zjištění je skvělou zprávou, důležitou pro všechny milovníky kávy, a potvrzuje důkazy z mnoha studií od uznávaných nezávislých vědců.“

Představitel Americké společnosti pro boj s rakovinou Otis Brawley říká, že nová zpráva neobsahuje žádné informace, které by měly přimět lidi měnit stravovací návyky. Vědecká zjištění týkající se kávy a horkých nápojů by však neměla odvádět pozornost od chování, které představuje jasné riziko pro zdraví.

„Mnohem větší obavy ve mně vyvolává alkohol, a ještě větší kouření,“ říká Brawley. „Kouření a alkohol jsou významnými faktory ovlivňujícími vznik rakoviny.“

Ze srovnání zdravotních rizik vychází nejhůře kouření. Pokud kouříte, zkracujete si život o pět až deset let, vyplývá z analýz. Kouření je nejvýraznějším faktorem přispívajícím k úmrtím, kterým bylo možné zamezit. Na následky kouření jen ve Spojených státech zemře půl milionu osob ročně.

Co se týče možného rizika horkých nápojů, nabízí Brawley jednoduché řešení: „Pokud má někdo obavy, tak ať si jednoduše nechá kávu či čaj zchladnout o něco více.“

Zdroj:Bloomberg, Redakce

Podobná témata
káva, rakovina

Líbil se vám tento článek?
+0 / -0

Sdílejte článek na sociálních sítích
Odeslat článek e-mailem

Diskuze

V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.

Vstoupit do diskuze


Související články

Mezinárodní organizace pro kávu varuje před hrozícím nedostatkem komodity na trzích

International Coffee Organization (ICO) v pátek zvýšila svůj výhled sklizně v sezóně 2015/16, ani překvapivě dobré výsledky sklizně v Kolumbii však nebudou stačit na to, aby se trh s kávou letos nedostal do deficitu již druhý rok za sebou.

Proč současný růst ceny kávy zatím nebude mít vliv na akcie Starbucks aneb jak na tom káva vlastně je

Ceny kávy Robusta a arabika se nachází poblíž 18 měsíčních maxim, hlavně v důsledku suchého počasí v Brazílii a Vietnamu a mnohaletého poklesu světových zásob. Jak na tom káva vlastně je?

Káva zažívá špatné časy, lze předpokládat, že cena kávy poroste

Odhady špatné sklizně kávy robusta v následující sezóně v hlavních produkčních centrech, jako je Brazílie, Vietnam a Indonésie naznačují, že cena této komodity by mohla začít růst.



Čti více

Jsou USA nastupující energetická supervelmoc?

V minulých desetiletích byly Spojené státy čistým dovozcem energií. Ať už se jednalo o ropu či zemní plyn, energetická závislost na ostatních zemích byla vždy slabým místem světové supervelmoci. Příští rok to slibuje změnit. 

Ilustrační foto

Rusko v listopadu povolilo kohoutky, těžba ropy dosáhla nového maxima

Těžba ropy v Rusku v listopadu nepatrně vzrostla a dostala se na nový postsovětský rekord 11,21 milionu barelů denně. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo tamní ministerstvo energetiky.

Portál Web4Trader používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.