Banky v ČR jsou před vymřením

Do nedávna jsem bral banky v České republice jako dobrý standard, neznaje poměrů bankovnictví v zahraničí. Minulý rok jsem začal dostávat první informace od kamaráda z USA, jak to chodí tam a v té době přišla na český trh i jedna nejmenovaná „zelená banka“ : – ).

Tato nová společnost mě nadchla hned od začátku. Nejenže jí založil můj oblíbený podnikatel, ale její služby a postoj ke klientům jsou v porovnání s tím, co zde máme dvě desetiletí, naprosto nesrovnatelné. Nejenže neplatíte žádné poplatky (pokud jste průměrně aktivní), ale při zasednutí Vám nabídnou i něco na zub a uhašení žízně.

Velice se mi líbí i aktivní komunikace se zákazníkem v online banking, kdy novinky neskrývají někde v rohu v liště, ale zobrazí se Vám na celou obrazovku, i když se třeba jedná o snížení úrokové sazby na spořícím účtu.

Proč tohle celé píšu?

Nedávno jsem si byl zrušit jednu službu u staré banky. Než jsem dořekl větu, ihned mi bylo nabídnuto několik nabídek, včetně nové karty a karty kreditní s různými službami za nemalé poplatky. Po mé čtvrté nebo páté negaci to paní vzdala a šla vytisknout za roh zrušení mnou ukončené služby.

Jaké překvapení, když mi s papíry na podepsání přinesla dva pěkné letáčky a začala mi popisovat jejich nabídku, kroužkovat v nich a pohádkovat o skvělosti jejich služeb. Stále jsem odmítal. Stále nabízela. Co fungovalo? Musel jsem vytáhnout kartu z nové banky se slovy: „děkuji, opravdu nechci“.

Tyto zkušenosti jsem zažíval při každém vstupu do banky, a proto jsem tam kolikrát ani nešel, abych je nemusel poslouchat. Proto nechápu mladé lidi, kteří se nepodívají po nabídce trhu a jdou do banky, kterou mají jejich rodiče, kamarádi, sourozenci.

Stejně si ale myslím, že pokud staromódní české domy nezmění svou vizáž, nezajistí přeškolení odporně vtíravých zaměstnanců a nezačnou poskytovat své služby moderně, nebudou to mít za pár desítek let vůbec jednoduché. Budou se ale muset změnit hlavně klienti a dát všem jasně najevo, že absurdní poplatky a přehrávací automaty za stolem nikdo nechce. Více moderních bank!

TIP: Bankovní rada České národní banky zvýšila od 1. října 2021 základní úrokovou sazbu na 1,5 %. V této souvislosti banky slibují zvýšení úrokových sazeb na spořících účtech.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang