Ekonomika

JE TŘEBA KAPITÁLOVÉ ČI INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

Novinky ze světové a domácí ekonomiky, výsledky hospodaření, fúze a akvizice. Přehled ratingů firem a zemí ve světě, kurzy měn, burza a informace o akciích a další zajímavosti.

Na Žďákovský most na Písecku, svými rozměry a konstrukcí neobyčejnou technickou památku, narazí každý, kdo přijíždí k zámku Orlík směrem od Kostelce nad Vltavou. Most je unikátní tím, že oba břehy Orlické přehradní nádrže spojuje jediným mostním obloukem.

Originální, kreativní i kuriózní způsoby, jak obejít nový zákaz prodeje alkoholických nápojů do vzdálenosti 500 metrů od silnice, vymýšlejí Indové, píše list The Times.

Británie musí pochopit, že nemůže mít po odchodu z Evropské unie lepší postavení než zbylých sedmadvacet členských zemí. V rozhovoru poskytnutém dnešnímu vydání deníků mediální skupiny Funke to řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

K poklesu přispěla slabá zpráva o růstu americké ekonomiky. Za celý měsíc však všechny tři indexy díky příznivým hospodářským výsledkům vzrostly.

První kolo prezidentských voleb ve Francii, kde do druhého kola (7.5.) postoupili Macron a Le Penová,  přijaly trhy pozitivně. Trh již zaceňuje finální výhru umírněného Macrona a bylo to znát především na evropských bankovních titulech.

Diskutované a sledované jsou tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa, od jehož nástupu do prezidentské funkce uplynulo dnes 100 dní.

Severní Korea otestovala dnes brzy ráno místního času balistickou raketu, zkouška ovšem nebyla úspěšná. Informovala o tom jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na zdroj z jihokorejské armády.

Analytik Goldman Sachs, Jan Hatzius tvrdí, že zrychlující se tempo ekonomického růstu mezd v USA přinutí FED k brzkému zvýšení svých úrokových sazeb.

Španělská vláda zlepšila výhled růstu domácí ekonomiky na letošní rok na 2,7 procenta z předchozích 2,5 procenta.

Evropská měna dnes na devizovém trhu posiluje. Euru pomáhají příznivé údaje o inflaci, které obrátily zájem investorů k možnosti zpřísnění měnové politiky v eurozóně.

Míra nezaměstnanosti v Portugalsku se v únoru podle revidovaných údajů snížila poprvé po osmi letech pod deset procent a dále se snižovala i v březnu.

Odchod Británie z Evropské unie vzbuzuje nejistotu ve spolupráci Číny, Británie a Francie v oblasti jaderné energie. Agentuře Reuters to dnes sdělil člen vedení čínské státní společnosti China General Nuclear (CGN).

Americká ekonomika zpomalila v prvním čtvrtletí růst na 0,7 procenta z tempa 2,1 procenta v předešlém kvartálu. Byl to její nejslabší výkon za tři roky.

Ruská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 9,25 procenta.

Předseda představenstva švýcarské centrální banky Swiss National Bank Thomas Jordan si v pátek nechal otevřené dveře pro další snižování úrokových sazeb a intervence na trzích ve snaze oslabit švýcarský frank.

Sněmovna v prvním čtení podpořila novelu zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, která kromě jiného zpřesňuje pravomoci České národní bank v případech krize.

Dluhy českých domácností vůči bankám v březnu vzrostly o dalších 10,38 miliardy korun a činí 1,446 bilionu korun. Proti loňskému březnu jsou vyšší o 106,5 miliardy korun.

Analytici Bank of America Merrill Lynch očekávají, že ruská centrální banka dnes sníží úrokové sazby o 25 bazických bodů.

Zlato neobnovilo svá předlistopadová maxima z důvodu špatné předpověditelnosti Trumpovy politiky během prvních sto dní od jeho usednutí do prezidentského křesla. A někteří z investorů pochybují, zdali k tomu v dohledné době vůbec dojde.

Banky se sídlem v Londýně rozhodnou do dvou měsíců, kde na kontinentu se po brexitu usadí. Musí se přesunout, aby po odchodu Británie nepřišly o možnost obsluhovat klienty z Evropské unie (EU). Přitáhnout je chce řada měst, velmi aktivní jsou Němci.

Peněžní zásoba M3 (y-y) (březen): aktuální hodnota: 5,3 %; očekávání trhu: 4,7 %; předchozí hodnota: 4,7 %

Měnová zásoba M2 (y-y) (březen): aktuální hodnota: 10,6 %; očekávání trhu: –; předchozí hodnota: 9,0 %

Téměř polovinu českých státních dluhopisů v korunách ke konci března drželi zahraniční investoři. V absolutní částce jde zhruba o 718 miliard z celkových 1,518 bilionu korun dluhopisů vydaných na domácím trhu.

Spotřebitelské výdaje ve Francii v březnu neočekávaně klesly. Domácnosti během neobvykle teplého začátku roku šetřily na nákladech na energie. Výdaje spotřebitelů v druhé největší ekonomice eurozóny klesly o 0,4% v porovnání s únorem 2017 a o jedno procento v porovnání s březnem 2016.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang