Finanční poradce, šašek převlečený do saka?

Jelikož jsem se nechal uhnat blogerskou horečkou na tomto webu, vložím sem i já svůj názor. Článek bude o novodobých finančních poradcích. Ne, že by byli novodobí jinačí než „stará škola“, ale vzhledem ke svému věku jsem neměl šanci jinou generaci potkat. Názor se opírá o skoro roční osobní zkušenost před několika lety a od posledních návštěv s klienty uběhlo pár let.

Finanční poradce, jak už od názvu pracovní pozice lze usoudit, je někdo, kdo umí obyčejnému i neobyčejnému člověku poradit s jeho financemi na obrovském peněžním trhu pojišťoven, záložen, finančních domů, a v posledních letech i čím dál tím více pomoci s orientováním se v investicích krátkodobých až po ty dlouhodobé na několik desítek let.

Finanční poradce (dále jen FP) není placen hodinově, ale za podepsané smlouvy – proto se ne vždy název pracovní pozice shoduje s náplní práce živnostníka.

Předem bych chtěl zdůraznit, že článek není mířen na všechny FP, ale na drtivou většinu, kterou jsem osobně potkal v místě pracoviště, ale i na ředitelských setkáních, kde byli stovky FP. Sedm z deseti finančních poradců vidí za poradenstvím pouze byznys, kde létají veliké finanční odměny za různé produkty, především za životní pojištění na delší časový horizont.

V praxi to funguje tak, že poradce s velkou pravidelností zhodnotí životní pojištění jako nekvalitní a snaží se skrze perfektní grafickou prezentaci na papíře klientovi vnutit podpis nového (údajně supr skvělého, které nemá na trhu obdoby), které je prakticky úplně stejné jako to staré.

Jediný, kdo na tom ostrouhá, je klient. Protože za první roky od podpisu pojištění nevrací finanční dům klientovi ani korunu. V lepším případě dostane aspoň na pár rohlíků.

Další vlastností FP je dávání lidem v okolí na obdiv své hmotné statky. Lesklá saka, manžetové knoflíčky, luxusní auta z opět veliké části vzato na půjčky. Sami FP ale klientům doporučují brát si úvěr pouze na důležité věci, jako je bydlení.

Nebyla neobvyklá situace, kdy kolegové nevycházeli s desetitisícovými platy, které utráceli za naprosté zbytečnosti a ke konci měsíce vždy naříkali, že nemají ani korunu. A opět paradox – tito lidé radí lidem jak investovat a šetřit, aby měli vždy nějakou kačku při ruce po celý měsíc.

Druhou stranou mince je potkání pár lidí, kteří práci profi FP dělají skvěle, jsou milovníci svého povolání a dělají svému jménu čest. Nechtějí zákonitě z každé schůzky odejít s podpisem smluv za několik tisíc a nepodléhají tlaku většiny.

Jsem rád, že i takové lidi znám. Je ale velmi obtížné si v dnešní době dvou finančních poradců na klienta udržet tvář „poctivého rádce“ a důvěřivost lidí. Komu se to povede, ten dostane na podnose zlatý důl a vstřícné DÍKY od opravdu spokojených klientů.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang