Pařížští zmrzlináři udělají cokoliv, aby přilákali zákazníky

20.08.2016 12:11 | fa ra | Diskuze

Tekutý dusík nebo mrazící deska, která před očima zákazníka vyrobí zmrzlinu: v Paříži spoléhá nová generace zmrzlinářů na originální recepty, v nichž se pojí čerstvé suroviny s jistou dávkou umění, píše agentura AFP.

Foto: Alexis Lamster

 

Milovníci zmrzliny mají letos v létě velký výběr mezi produkty velkých značek a domácími výrobky tradičních drobných zmrzlinářů. Stoupenci nových metod neváhají a usazují se v ulicích francouzské metropole.

Kotouče dýmu stoupají z misek umístěných na osvětleném pultu Nitrogénie, který se otevřel před dvěma měsíci nedaleko Centre Pompidou. Tekutý dusík o minus 196 stupních Celsia mrazí hmotu, aby se z ní stala zmrzlina bez krystalů.

"Když lidé vidí kouř, myslí si, že používáme chemii. Snažíme se jim vysvětlit, že vyrábíme jen z čerstvých surovin," vysvětluje David Musset, který si recept přivezl z Austrálie.

Tato kuchařská technika existuje už hodně let, ale používala se především v prestižních podnicích.

Quentin Bourdonnay, který si otevřel iceRoll počátkem loňského roku, rovněž nalezl inspiraci na druhé straně planety, v Thajsku. Ve svém krámku v historické čtvrti Marais nabízí od května domácí zmrzlinu rolovanou jako cigareta.

Zmrzlinovou hmotu pokládá na kovovou desku, která se podobá plotně na pečení palačinek, ovšem s jedním rozdílem: mrazí. Prodavač přidá omáčku a ovoce podle přání zákazníka. Vše mixuje s pomocí špachtle a vytváří malé rolády.

Oba podnikatelé sázejí i na teatrální stránku přípravy. "Lidi to přitahuje, když vidí, jak se zmrzlina vyrábí," tvrdí Quentin Bourdonnay. IceRoll nyní zakládá pobočky v zahraničí v zemích, kde je jiné klima než ve Francii, aby si zajistil celoroční odbyt.

Podobně jako Nitrogénie si i tato mladá společnost začíná shromažďovat své věrné na sociálních sítích, kde se sdílejí fotografie mražených dezertů. Avšak prezentace produktů originálním způsobem není výsadou pouze nováčků.

"My pracujeme se špachtlí a podáváme zmrzlinu v podobě květin," říká Paolo Benassi, spoluzakladatel Amorina, jehož první prodejna italské zmrzliny se otevřela na ostrově Saint-Louis. Od svých počátků v roce 2002 tato firma používá techniku umožňující zákazníkovi, aby si zvolil neomezené množství vůní.

A co tradiční kuličky zmrzliny? Ty lákají stejně jako dříve.

"Naším hlavním způsobem, jak získávat zákazníky, je dělat dobrou zmrzlinu. Nejlepší metodou je šeptanda," prohlašuje Muriel Delpuechová, majitelka firmy Berthillon a vnučka jejího slavného zakladatele Raymonda Berthillona, který zemřel v roce 2014. Před jejich obchodem na ostrově Saint-Louis stojí stále fronty turistů.

Staří výrobci zmrzliny tvrdí, že příchod nové konkurence je přínosem, neboť to zvyšuje zájem o výrobek a zviditelňuje to tento sektor.

Francouzi snědí méně zmrzliny než činí průměr v Evropské unii: ročně spotřebují asi šest litrů této pochoutky, zatímco evropský průměr je 6,8 litru.

Domácí zmrzlina představuje jen malou část trhu. Celkový obrat v jejím prodeji je těžké odhadnout, protože sektor je značně roztříštěný.

Zdroj:čtk

Podobná témata
paříž, magazín, francie, zmrzlina

Líbil se vám tento článek?
+0 / -0

Sdílejte článek na sociálních sítích
Odeslat článek e-mailem

Diskuze

V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.

Vstoupit do diskuze


Související články
Ilustrační foto

V Bretani vyrábí tradiční japonskou pochoutku, sušeného tuňáka kacuobuši

Přijeli z Japonska až do Bretaně na západě Francie s poněkud bláznivým plánem: otevřít podnik na výrobu sušeného tuňáka kacuobuši. Jde o základní ingredienci japonské kuchyně, která se vyrábí v Japonsku podle receptu starého 300 let a která se nesmí vyvážet do Evropy.

Japonské firmy pracují na výrobě papíru z vápence

V Japonsku spojí síly největší místní tiskárna podle tržeb Toppan Printing Co. a firma TBM Co., aby vyráběly papír z vápence.

Ilustrační foto

Kenneth Lay: "Můžu upřímně říct, že jsem ještě nikdy neměl z Enronu tak dobrý pocit jako nyní."... tři měsíce poté otřásl krach Enronu celou Wall Street

Je neděle, 2. prosince 2001 a burzovní makléři vědí, že následující týden bude kritický. Co předcházelo do té doby největšímu krachu v historii USA?



Čti více

Dolar zaznamenává solidní zisky, zatímco libra padá

Po italském referendu, se forexový trh zaměří na měnově politická oznámení tohoto týdne. Dnes se pozornost přesouvá na měnově politické rozhodnutí Bank of Canada a jeho dopad na kanadský dolar.

Portál Web4Trader používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.