Pravidelně každý den chodí na oběd pouze 61 procent českých zaměstnanců

24.08.2016 15:41 | fa ra | Diskuze

Jde o nejnižší podíl ze sedmi zemí v Evropě, kde se dotazování uskutečnilo.

Foto: Public Domain

Na Slovensku denně obědvají tři čtvrtiny lidí a ve většině západoevropských zemí je to kolem čtyř pětin zaměstnanců. Tato data vyplývají z průzkumu společnosti Edenred.

Situace v pravidelnosti stravování se v Česku ale za posledních sedm let zlepšila, v roce 2009 chodilo každý den na oběd 56 procent zaměstnanců. Například ve Francii se každý den v poledne stravuje 82 procent lidí. Vůbec neobědvá pět procent Čechů.

V restauraci či jídelně jí v poledne 62 procent tuzemských zaměstnanců. V porovnání se západní Evropou je to výrazně víc, například ve Francii obědvá v restauračních zařízeních jen 16 procent lidí, pětina jí doma a 42 procent ve firmě v odpočinkové místnosti. Na Slovensku jí v jídelně či restauraci 39 procent pracovníků.

Přímo u pracovního stolu či v dílně se stravuje už jen desetina Čechů. Od roku 2009 se podíl Čechů obědvajících v odpočinkové místnosti v práci zdvojnásobil, jí v ní pětina pracovníků. Stále je to ale nejmenší číslo ze sedmi sledovaných členských zemí EU, které se průzkumu zúčastnily.

Nejvíce si stravování přímo v místnosti na pracovišti oblíbili zaměstnanci v západní Evropě, v Portugalsku a Belgii takto oběd řeší plná polovina zaměstnanců a i v dalších zemích je to přes čtvrtinu. "Firmy výrazně investují do vybavení podnikových kuchyní a odpočinkových místností. Lidé si díky tomu mohou rychle a kvalitně připravit oběd z nakoupených surovin nebo si ohřát jídlo z domova či od donáškové služby," uvedl produktový manažer Ticket Restaurant ze společnosti Edenred Jiří Brych.

Průzkum také ukázal, že při výběru jídel lidé nejvíce hledí na chuť, s koncem krize jsou ochotni si ve většině zemí v porovnání s předchozími léty za oběd i připlatit. Specialitou Česka jsou polední menu, v žádné jiné zemi se lidé při výběru jídla podle polední nabídky neřídí. Obecně v Evropě lidé od zaměstnavatele stále častěji chtějí, aby zajistil na pracovišti nealkoholické nápoje. Západoevropané si pak žádají i čerstvé ovoce, do Česka a na Slovensko tento trend zatím příliš nedorazil.

Zdroj:čtk
Líbil se vám tento článek?
+0 / -0
Odeslat článek e-mailem
Diskuze
Vstoupit do diskuze
V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.


Související články
Ilustrační foto

Sezónní práce se blíží, jak pracovat legálně a zároveň platit co nejmenší daně

Brigáda pro studenty: jak vybrat tu správnou?

Ilustrační obrázek

Dalších 80 způsobů jak vydělat peníze navíc

Tatra nabírá nové zaměstnance a plánuje investice do rozšíření a modernizace výroby

Siemens nabírá zaměstnance na novou linku na výrobu digitálních motorů ve Frenštátě

Ilustrační foto

Mzdy zaměstnanců průmyslových podniků v Libereckém kraji patří k nejvyšším v zemi



Čti více

BNP Paribas zaplatí v USA pokutu 8,3 miliardy korun za podvody na devizovém trhu

Agentura Moody's snížila svůj rating úvěrové spolehlivosti Hongkongu

Americký dolar dnes vyčkává poblíž šestiměsíčních minim na zveřejnění zápisu FEDu

Akcie na pražské burze dnes posilovaly. Dařilo se hlavně finančnímu sektoru

Odstupující ministr financí odmítl návrh na vyplácení odškodného za EET malým podnikatelům

Nejzajímavější akcie na dnešní den: Tiffany, Lowe's a další

Portál Web4Trader používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.