Pravidelně každý den chodí na oběd pouze 61 procent českých zaměstnanců

24.08.2016 15:41 | fa ra | Diskuze

Jde o nejnižší podíl ze sedmi zemí v Evropě, kde se dotazování uskutečnilo.

Foto: Public Domain

Na Slovensku denně obědvají tři čtvrtiny lidí a ve většině západoevropských zemí je to kolem čtyř pětin zaměstnanců. Tato data vyplývají z průzkumu společnosti Edenred.

Situace v pravidelnosti stravování se v Česku ale za posledních sedm let zlepšila, v roce 2009 chodilo každý den na oběd 56 procent zaměstnanců. Například ve Francii se každý den v poledne stravuje 82 procent lidí. Vůbec neobědvá pět procent Čechů.

V restauraci či jídelně jí v poledne 62 procent tuzemských zaměstnanců. V porovnání se západní Evropou je to výrazně víc, například ve Francii obědvá v restauračních zařízeních jen 16 procent lidí, pětina jí doma a 42 procent ve firmě v odpočinkové místnosti. Na Slovensku jí v jídelně či restauraci 39 procent pracovníků.

Přímo u pracovního stolu či v dílně se stravuje už jen desetina Čechů. Od roku 2009 se podíl Čechů obědvajících v odpočinkové místnosti v práci zdvojnásobil, jí v ní pětina pracovníků. Stále je to ale nejmenší číslo ze sedmi sledovaných členských zemí EU, které se průzkumu zúčastnily.

Nejvíce si stravování přímo v místnosti na pracovišti oblíbili zaměstnanci v západní Evropě, v Portugalsku a Belgii takto oběd řeší plná polovina zaměstnanců a i v dalších zemích je to přes čtvrtinu. "Firmy výrazně investují do vybavení podnikových kuchyní a odpočinkových místností. Lidé si díky tomu mohou rychle a kvalitně připravit oběd z nakoupených surovin nebo si ohřát jídlo z domova či od donáškové služby," uvedl produktový manažer Ticket Restaurant ze společnosti Edenred Jiří Brych.

Průzkum také ukázal, že při výběru jídel lidé nejvíce hledí na chuť, s koncem krize jsou ochotni si ve většině zemí v porovnání s předchozími léty za oběd i připlatit. Specialitou Česka jsou polední menu, v žádné jiné zemi se lidé při výběru jídla podle polední nabídky neřídí. Obecně v Evropě lidé od zaměstnavatele stále častěji chtějí, aby zajistil na pracovišti nealkoholické nápoje. Západoevropané si pak žádají i čerstvé ovoce, do Česka a na Slovensko tento trend zatím příliš nedorazil.

Zdroj:čtk
Líbil se vám tento článek?
+0 / -0
Odeslat článek e-mailem
Diskuze
Vstoupit do diskuze
V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.


Související články
Ilustrační foto

Obchodní řetězec Albert navýší od července mzdy zaměstnancům v provozu

Ilustrační foto

Zaměstnavatelé stále hledají nové zaměstnance, tempo náboru ale zpomaluje

Ilustrační foto

Nezaměstnanost v ČR klesla na 4,1 procenta

Ilustrační foto

Mzdy v ČR porostou i nadále, shodují se analytici

Ilustrační foto

Průměrná mzda v ČR vzrostla na 27 889 Kč

Ilustrační foto

Zvýšení minimální mzdy se podle AČTO negativně podepíše na malých obchodech



Čti více

Pražská burza pod tíhou akcií ČEZ ztratila druhý týden v řadě, je nejníže za dva měsíce

Ilustrační foto

ECB nechá zavřít dvě italské banky

Kapitálový příliv do rozvojových trhů pokračuje

Červen byl pro další vývoj kanadského dolaru zásadní, tvrdí forex analytici ING

Počet míst, kde přijímají karty Visa „exploduje,“ tvrdí analytici Cowen

Německo plánuje při vyrovnaném rozpočtu navyšovat výdaje o 40 miliard EUR ročně

Portál Web4Trader používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.