Prohlášení ministra ropného průmyslu Saúdské Arábie poslalo cenu ropy zase do ztrát

23.02.2016 19:48 | fa ra | Diskuze

Ceny ropy dnes na světových trzích výrazně oslabují, odpoledne se jejich pokles prohloubil až na čtyři procenta. Obchodníci totiž pochybují, že případné zmrazení těžby bude mít výraznější dopad na současný převis nabídky nad poptávkou. K poklesu cen přispěla i slova ministra ropného průmyslu Saúdské Arábie, který vyloučil, že by jeho země chtěla snížit těžbu.

Foto: www.rosneft.com

Cena severomořské ropy Brent kolem 19:45 SEČ ztrácela 4,1 procenta a pohybovala se kolem 33,28 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu odepisovala 4,8 procenta na zhruba 31,79 dolaru.

Ministři Ruska a Saúdské Arábie, což jsou největší světoví vývozci ropy, se minulý týden dohodli na zmrazení produkce ropy na úrovních z letošního ledna. Podmínili to ale obdobnými kroky u dalších předních producentů, což se ukazuje jako nereálné zejména v případě Íránu. Ten je po letech sankcí odhodlán těžbu razantně zvýšit.

Saúdskoarabský ministr Alí Nuajmí uvedl, že další jednání o možném zmrazení těžby se mají konat v březnu. Očekává, že většina zemí se vysloví pro zmrazení těžby. Snížení těžby vyloučil.

Analytici jsou ke zmrazení těžby skeptičtí a upozorňují, že na trhu zůstane převis nabídky nad poptávkou kolem jednoho milionu barelů denně. Efektivní pro rovnováhu na trhu by podle nich bylo snížení těžby.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent duben 33,28 34,69
New York - Nymex WTI duben 31,79 33,39

Zdroj:čtk, redakce

Podobná témata
ropa brent, ropa, cena ropy, ropa wti, saúdská arábie

Líbil se vám tento článek?
+0 / -0

Sdílejte článek na sociálních sítích
Odeslat článek e-mailem

Diskuze

V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.

Vstoupit do diskuze