Řecký ostrov Kos už zase láká české turisty, dovolená v Turecku se prodává špatně

Z ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi vyplývá, že čeští turisté naopak stále nemají zájem o dovolenou v Turecku. Také poptávka po letních zájezdech do Tuniska se zvýšila letos jen mírně.

„Evidujeme více než dvojnásobný počet prodaných zájezdů na řecký ostrov Kos než loni,“ řekla ČTK Eva Němečková z cestovní kanceláře FIRO-tour.

Kosu nahrává podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže také to, že velká část nejatraktivnějších ubytovacích kapacit je již na léto vyprodaná. „Lidé, kteří chtějí do Řecka a neuspěli v těch tradičních destinacích jako Rhodos nebo Kréta, tak jsou ochotni klidně cestovat na ostrovy, které měly problém (s uprchlíky),“ dodal Papež.

Od schválení smlouvy o uprchlících mezi Evropskou unií a Tureckem na ostrov totiž silně zeslábl příliv utečenců. Na Kosu je nyní podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky 2287 běženců.

V případě Turecka byly podle marketingového ředitele Exim tours Stanislava Zímy předprodeje špatné. Ceny zájezdů přitom klesly o desetinu proti loňsku. „U některých hotelů až o 20 procent,“ dodal Zíma. Právě Turecko tak podle něj bude dominovat nabídce last minute zájezdů v létě.

„Je dost možné, že se letos z Turecka stane takový černý kůň last minute sezony – ceny jsou více než příznivé, kvalita tradičně na vysoké úrovni a osobně věřím, že v turistických letoviscích bude vše fungovat a nebudou tam žádné problémy. Takže, kdo pojede do Turecka, může být nakonec ‚vítězem‘,“ potvrdil marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Za nezájmem Čechů o tuto destinaci je podle Jana Papeže nejasná politická situace po loňském nepovedeném pokusu o vojenský puč.

Výběr zahraniční dovolené loni ovlivnily teroristické útoky i uprchlická krize. V roce 2015 vycestovalo podle Českého statistického úřadu na dovolenou do Turecka 162.000 Čechů, do Egypta 117.000 a do Francie 139.000.

Za loňský rok už statistici, kvůli nízkému údaji, u těchto zemí počty neuvádí. V případě Tuniska je poslední údaj – 77.000 – z roku 2014.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang