Rostoucí cena kakaa zdražuje čokoládu

27.03.2016 15:30 | fa ra | Diskuze

Čokoláda zdražuje. Během uplynulého roku stoupla její cena zhruba o desetinu. Na vině je špatné počasí a rostoucí poptávka v Asii, kvůli kterým míří vzhůru cena kakaa, klíčové suroviny při výrobě čokolády. Na základě údajů britské společnosti Mintec, která sleduje ceny komodit, to napsal americký server CNN. Analytici nevylučují, že cena čokolády by mohla růst i nadále.

Foto: Michael

 

Index mléčné čokolády, což je vážený index cukru, sušené syrovátky, sušeného plnotučného mléka, kakaového prášku a kakaového másla, které se vyrábí z kakaových bobů, je ve srovnání s loňskými Velikonocemi vyšší o deset procent.

Jenom cena kakaového prášku stoupla o 26 procent. Kakaové máslo zdražilo skoro o pětinu a cukr o 15 procent, napsal list Financial Times. Server CNN k tomu poznamenal, že zvýšení velkoobchodních cen čokolády oznámily v posledních dvou letech přední světoví výrobci této oblíbené pochoutky Mondelez, Hershey's, Lindt a Nestlé.

Ceny suroviny klíčové pro čokoládu rostly následkem špatného počasí, které zasáhlo sklizeň v zemích, kde se pěstují kakaovníky.

S vlnou nebývalého sucha se potýkala západní Afrika, odkud pochází více než 60 procent světového kakaa. Ghana, která je druhým největším světovým producentem po Pobřeží slonoviny, zaznamenala od srpna do října nejmenší množství dešťových srážek od roku 1999. Pro pěstování kakaa je přitom toto období zásadní. O měsíc dříve než obvykle navíc začal ze Sahary vanout sezonní suchý a prašný vítr harmattan, který způsobuje ochlazení a omezuje sluneční svit.

Produkce kakaa podle odhadů letos klesne v Jižní Americe, kde za suchým počasím stojí klimatický jev El Niño. Naopak spotřeba čokolády ve světě se zvyšuje tím, jak jí na chuť přichází stále více lidí v Asii.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt ale podle listu Financial Times tento měsíc uvedl, že loňské horké léto a letošní mírná zima způsobily, že se spotřeba čokolády snížila. Podle údajů jeho domácího konkurenta Barry Callebaut klesl světový trh s čokoládovými sladkostmi za tři měsíce do listopadu skoro o čtyři procenta.

"Když jsou vysoké teploty, lidé obvykle jedí čokoládu méně," uvedl podle FT.com analytik Carlos Mera z Rabobank. Analytici této finanční společnosti předpokládají, že ceny kakaa a cukru budou kvůli počasí a kurzovým změnám nadále výrazně kolísat.

Zdroj:čtk

Podobná témata
zemědělské plodiny, kakaové boby, čokoláda

Líbil se vám tento článek?
+0 / -0

Sdílejte článek na sociálních sítích
Odeslat článek e-mailem

Diskuze

V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.

Vstoupit do diskuze


Související články

Komodity: Obchodování bylo smíšené, protože silnější USD vytváří v sektoru protivítr

Výzkumný tým bank  ANZ zaznamenal, že během noci bylo obchodování s komoditami smíšené, když silnější dolar vytvářel v sektoru protitlak.

Úroda sójových bobů v jižní Brazílii je ohrožena fenoménem La Niña

Půjde sója nahoru nebo dolů? Analytici mají velké oči pokud jde o očekávanou sklizeň, všechno ale může být jinak.

Ilustrační foto

Sójové boby dosáhly dvouměsíčního maxima

Sójové boby prodlužují svoji šňůru zisků na nové dvouměsíční maximum. Trh předpokládá, že týdenní exportní data potvrdí silnou poptávku a také očekává rekordní sklizeň sójových bobů v USA.



Čti více

Google chce již v příštím roce využívat pouze obnovitelné zdroje energie

Společnost Google (GOOG, GOOGL) oznámila, že v příštím roce plánuje kompletně přejít na obnovitelné zdroje energie a to jak v případě energeticky náročných datových center, tak v případě kanceláří.

Na trh s ropou se dnes vrátila opatrnost. Cena ropy klesá o více jak 2 %

Ceny ropy dnes klesají, děje se tak poprvé od dohody členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžby z minulé středy.

Portál Web4Trader používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.