Indexové fondy – jak investovat a jaké fondy je nejlepší vybírat

Indexové fondy představují nenáročný způsob investování s nízkými poplatky. Může to být nejchytřejší a nejjednodušší investice, jakou investor může udělat. Jak investovat? Jaké fondy vybrat?

Indexové podílové fondy jsou snadným, nenáročným, diverzifikovaným a levným způsobem investování na akciovém trhu.

  • Indexové fondy jsou investice složené z akcií, které kopírují společnosti a výkonnost tržního indexu, například S&P 500.
  • Indexové fondy jsou spravovány pasivně, mají nižší poplatky než aktivně spravované fondy a často přinášejí vyšší investiční výnosy. Indexové fondy jsou dobře diverzifikované investice.

Vybrat index

Indexové podílové fondy sledují různé indexy. Index S&P 500 Standard & Poor’s 500) je jedním z nejznámějších indexů, protože sleduje 500 společností, které zahrnují velké a známé americké podniky zastupující širokou škálu odvětví.

S&P 500 však není jediným indexem. Existují indexy – a odpovídající indexové fondy – složené z akcií nebo jiných aktiv, které jsou vybírány na základě:

  • velikosti a kapitalizace společnosti – indexové fondy, které sledují malé, střední nebo velké společnosti (známé také jako indexy malých, středních nebo velkých společností)
  • geografie – tyto fondy se zaměřují na akcie, které se obchodují na zahraničních burzách nebo na kombinaci mezinárodních burz
  • podnikatelský sektor nebo odvětví – fondy, které se zaměřují například na spotřební zboží, technologie nebo podniky související se zdravotnictvím
  • typ aktiv – fondy sledující domácí a zahraniční dluhopisy, komodity, hotovost
  • tržní příležitosti – rozvíjející se trhy nebo jiná vznikající, avšak rostoucí odvětví pro investice

Navzdory celé řadě možností se může stát, že investor bude muset investovat pouze do jednoho indexu. Investor Warren Buffett prohlásil, že průměrnému investorovi stačí investovat do širokého indexu akciového trhu, aby byl správně diverzifikován. Tím má Warren Buffett na mysli S&P 500.

TIP: Státní dluhopisy jsou jednou z nejbezpečnějších a nejstabilnějších investičních příležitostí. Koupit státní dluhopisy lze online i v distribuční bance.

Pokud chce mít investor v portfoliu další expozici vůči konkrétním trhům (například větší expozici vůči rozvíjejícím se trhům nebo vyšší alokaci vůči malým společnostem či dluhopisům), může si alokaci snadno přizpůsobit.

Vybrat indexový fond

Jakmile se investor rozhodne, který index jej zajímá, pak je čas vybrat si odpovídající indexový fond k nákupu.

Nízké náklady jsou jednou z největších předností indexových fondů. Jejich provoz je levný, protože jsou automatizovány tak, aby sledovaly změny hodnoty indexu. Investor by neměl chybně předpokládat, že všechny indexové podílové fondy jsou levné. Oproti tomuto je investování skrze hedgeový fond, z hlediska úrovně poplatků, několikanásobně vyšší.

Přestože indexové fondy nejsou aktivně spravovány týmem dobře placených analytiků, nesou s sebou administrativní náklady. Tyto náklady se odečítají od výnosů každého podílníka fondu jako procento z jeho celkové investice.

Dva fondy mohou mít stejný investiční cíl – například sledovat index S&P 500 – a přesto se jejich náklady na správu mohou výrazně lišit. Desetiny procent v nákladech se mohou zdát jako něco zanedbatelného, jenže dlouhodobé výnosy z investic mohou přijít k újmě na základě těchto poplatků, budou-li velké.

Hlavní náklady, které je třeba vzít v úvahu:

  • Investiční minimum – minimální částka potřebná k investici do podílového fondu může činit až několik tisíc dolarů. Jakmile tuto hranici investor překročí, většina fondů umožňuje investorům přidávat peníze po menších částkách.
  • Minimální výše účtu – liší se od investičního minima. Ačkoli může být minimum účtu u makléřské společnosti 0 dolarů, neodstraňuje to investiční minimum pro konkrétní indexový fond.
  • Poměr nákladů – jedná se o jeden z hlavních nákladů, které se odečítají od výnosů každého podílníka fondu jako procento z jeho celkové investice. Výdajový poměr lze najít v prospektu podílového fondu, nebo na finančních stránkách vyvolat nabídku podílového fondu.

Pro kontext: Podle zprávy Investment Company Institute z roku 2016 činil průměrný roční nákladový poměr 0,09 % u akciových indexových fondů a 0,07 % u dluhopisových indexových fondů oproti 0,82 % u aktivně spravovaných akciových fondů a 0,58 % u aktivně spravovaných dluhopisových fondů.

Obvykle platí, že čím větší fond, tím nižší poplatky.

Kde nakupovat indexové fondy

Indexový fond lze zakoupit přímo u investiční společnosti nebo u makléřské společnosti. Totéž platí pro fondy obchodované na burze (ETF), což jsou jakési miniaturní podílové fondy, které se obchodují jako akcie v průběhu dne. Jaký je rozdíl mezi indexovým fondem a ETF?

Investice do fondů ETF akciových indexů znamenají investování do aktiv, jako jsou dluhopisy a akcie. Cílem indexového fondu je kopírovat hodnotu tržního indexu, namátkou S&P 500 nebo FTSE100. Fond nabývá akcie společností tvořících podkladový index, čímž napodobuje výkonnost indexu.

TIP: Na nízkonákladové a diverzifikované investice do ETF se zaměřuje investiční platforma Portu.cz. ETF je možné koupit i od brokerů XTB nebo eToro. Jde o bezpečné zhodnocení peněz.

Jaký je rozdíl mezi indexy podílových fondů a indexovými fondy? Protože fond pouze kopíruje určitý index, nemusejí indexoví investoři investice do dluhopisů a akcií důkladně spravovat. Proto patří indexové fondy k pasivní formě investování, čímž se liší od podílových fondů.

Podílové fondy jsou naopak spravovány aktivně a jejich cílem je překonat trh, zatímco cílem indexových fondů je vyrovnat výkonnost trhu. Indexové fondy jakožto fondy pasivní, mají nižší náklady na vedení než fondy podílové.

Co zvážit při rozhodování, kde koupit indexový fond:

  • Výběr fondu – je cílem nakupovat indexové fondy od různých poskytovatelů? Velké společnosti podílových fondů mají v nabídce i fondy svých konkurentů, ale jejich výběr může být omezenější než nabídka makléřů.
  • Pohodlí – najít si jediného poskytovatele, který vyhoví všem potřebám. Pokud se investor chystá investovat pouze do podílových fondů (nebo do kombinace fondů a akcií), může jako investiční centrum posloužit investiční společnost. Pro sofistikovaný výzkum akcií a nástroje pro jejich vyhodnocení, může být lepší makléř, který prodává i požadované indexové fondy.
  • Náklady na obchodování – pokud není zrušena provize nebo transakční poplatek, stojí za to zvážit, kolik si makléř nebo fondová společnost účtuje za nákup a prodej indexového fondu. Provize podílových fondů jsou vyšší než provize za obchodování s akciemi, u akcií a ETF je to menší částka za obchod.
  • Investování s dopadem – má-li investice změnit kromě portfolia i světové dění, pak je třeba se zaměřit na indexové fondy sledující benchmarky, které se zaměřují na společnosti s větším počtem žen ve vedoucích pozicích, nebo na globální společnosti z oblasti čisté energie.

Rozhodování, kam investovat, je prvním krokem na cestě, jak se stát rentiérem a získat pasivní příjem. Investování do fondů má velké předpoklady, i co se týče budoucnosti ETF fondů.

TIP: Novinkou roku 2024 je dlouhodobý investiční produkt od Portu, který funguje jako nová forma spoření na důchod. Tzv. DIP od Portu navíc umožňuje čerpat úsporu na dani z příjmu a zároveň příspěvek od zaměstnavatele.“

Jak koupit akcie a ETF – srovnání brokerů 2024

Pro nákup akcií a ETF existují různé možnosti:

  • investiční platformy, které vše vyřeší za klienta,
  • brokeři, kteří klientům umožňují přístup na burzu.

Pro investování je vždy potřeba zvolit prostředníka – ať už investiční platformu či brokera. Jedná se o důležité rozhodnutí, kterému by měl každý věnovat dostatek času a přečíst si o daném brokerovi recenze. Bohužel neexistuje jeden univerzální a pro všechny výhodný broker. Každý nabízí jiné služby, jinou kvalitu zákaznické podpory, jiné poplatky a jinou míru pokročilosti.

Investiční platformy – vše vyřešeno za klienta

Investiční platformy slibují revoluci v přístupu k investování. Nabízí jednoduché a intuitivní rozhraní, které umožňuje i naprostým laikům investovat do široké škály aktiv. Platformy se starají o výběr investičních strategií, nákup a prodej aktiv, reinvestování dividend a další administrativní úkony. Klient tak nemusí mít žádné znalosti o investování a může se spolehnout na to, že se o jeho peníze postará profesionální tým.

Existuje mnoho různých investičních platforem, které se liší nabídkou služeb, poplatky a investičními strategiemi. Některé platformy se zaměřují na pasivní investování do indexových fondů, zatímco jiné nabízí aktivně spravované portfolio. Platformy se také liší v minimální výši investice, která se může pohybovat od několika stokorun až po statisíce korun.

Brokeři – nákup akcií a ETF vlastnoručně

Brokeři jsou licencované společnosti, které zprostředkovávají nákup a prodej cenných papírů na burze. Poskytují klientům platformu pro zadávání pokynů a zajišťují jejich realizaci. Brokeři obvykle za své služby účtují poplatky, které se liší v závislosti na typu obchodu, objemu obchodu a dalších faktorech.

Existuje mnoho různých brokerů, kteří se liší nabídkou služeb, poplatky a obchodními platformami. Někteří brokeři se zaměřují na online obchodování, zatímco jiní nabízí i osobní přístup. Brokeři se také liší v dostupných trzích, na kterých klientům umožňují obchodovat.

Zde je seznam nejpopulárnějších a nejvíce využívaných investičních platforem v České republice:

  1. XTB – nejpopulárnější broker v České republice
  2. Portu – poplatek od 0,6 % ročně
  3. eToro – přes 30 miliónů uživatelů
  4. Degiro – jeden z nejpoužívanějších brokerů v Evropě
  5. Fondee

Zde je několik faktorů, které je třeba zvážit při výběru investiční platformy nebo brokera:

  • Poplatky: Poplatky za obchody, vklady a výběry se mohou u jednotlivých brokerů lišit.
  • Platforma: Platforma brokera by měla být uživatelsky přívětivá a nabízet funkce, které uživatel potřebuje.
  • Nabídka instrumentů: Broker by měl nabízet akcie a ETF, které chce uživatel nakupovat.
  • Regulace: Broker by měl být regulován renomovaným úřadem.

Níže jsou zmíněné investiční platformy a brokeři podrobněji popsány a srovnány. Všichni disponují licencí od ČNB, která zároveň dohlíží na jejich provoz.

XTB

XTB je licencovaný broker, který umožňuje investovat do široké škály aktiv, včetně akcií (více než 2 000 akcií), ETF (přes 1 500 ETF), forexu a komodit. Nabízí dva typy investičních účtů – standardní účet pro začátečníky a pro účet, který je vhodný pro zkušené investory s vysokým objemem obchodů.

XTB se vyznačuje nízkými poplatky a transparentním obchodováním. Poplatky za obchodování s akciemi a ETF a instrumenty CFD jsou zdarma. XTB neúčtuje žádné poplatky za vklady ani výběry(jen při minimální částce). V případě platby kartou v CZK činí poplatek 0,77 %. Vklad bankovním převodem nebo prostřednictvím služby PayPal je bez poplatku. U XTB je možné vytvořit vlastní investiční strategii ETF. Investor si sám rozloží portfolio a měsíčně zasílanou částku sám investuje podle vlastního rozložení portfolia.

Platforma nabízí velkou škálu nástrojů a funkcí. Například platforma xStation, která je uživatelsky přívětivá a umožňuje obchodování online i z mobilu. Dále nabízí vzdělávací materiále a pokročilé nástroje pro analýzu trhu a investování.

Investoři s malým kapitálem si mohou dovolit investovat do drahých akcií díky možnosti investovat do zlomků akcií. XTB Invest umožňuje investorům podílet se na ziscích z obchodů zkušených traderů.

XTB je skvělá volba pro investory, kteří hledají spolehlivého brokera s širokou nabídkou investičních nástrojů, nízkými poplatky a uživatelsky přívětivou platformou.

U 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty.

Portu

Portu je online investiční platforma, která umožňuje investovat do širokého spektra aktiv, a to i s malými částkami. Platforma je intuitivní a snadno se používá, a proto je vhodná i pro začátečníky.

Portu je vhodné pro všechny, kteří chtějí dobré zhodnocení peněz, zajištění důchodu, investování do budoucnosti dětí, budování pasivního příjmu a investování do širokého spektra aktiv.

Portu není ideální pro zkušené investory, kteří preferují plnou kontrolu nad svými investicemi, touží investovat do specifických aktiv, která platforma nenabízí, nebo primárně hledají platformu s nejnižšími možnými poplatky.

Portu automaticky diverzifikuje portfolio a snižuje tak riziko. Nabízí širokou škálu aktiv, včetně akcií, dluhopisů, ETF, kryptoměn a nemovitostí.

K dispozici je také kvalitní zákaznická podpora, která ráda zodpoví všechny dotazy. Díky všem těmto benefitům je Portu skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí investovat do svého budoucího já a budovat si cestu k finanční svobodě.

Portu má minimální částku vkladu 500 Kč. Nemá žádné poplatky za výběr, vklad ani konverzi. Portu nabízí různé investiční produkty. Při výběru „Portfolia na míru“ je roční poplatek od 1% (při fixaci od 0,6 %) z hodnoty spravovaného majetku. Další možností je například „Vlastní strategie“ pro zkušenější investory je roční poplatek 0,79 – 1,69 % (při fixaci od 0,47 %).

eToro

eToro je investiční platforma, která umožňuje uživatelům nakupovat a prodávat akcie, ETF, kryptoměny a další aktiva. Platforma je dostupná online i v mobilní aplikaci a je uživatelsky přívětivá.

eToro je vhodné pro všechny typy investorů, od začátečníků až po zkušené profesionály. Platforma nabízí širokou škálu investičních nástrojů a funkcí, které uspokojí potřeby každého investora.

Jednou z hlavních výhod které eToro umožňuje, je kopírovat obchodní strategie zkušených investorů a také nabízí širokou škálu vzdělávacích materiálů, které pomohou investorům naučit se o investování.

eToro umožňuje investovat do akcií z více než 17 burz po celém světě a umožňuje investovat do ETF, které sledují různé tržní indexy, sektory a aktiva. Každý může investovat do více než 100 kryptoměn. Také umožňuje investovat do komodit, jako je zlato, ropa a zemní plyn nebo obchodovat s forexem, tj. s měnovými páry.

Online investiční platforma eToro neúčtuje žádné poplatky za obchodování s akciemi a ETF, ale účtuje poplatek za spread (rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou) u kryptoměn. eToro neúčtuje žádné poplatky za vklady v USD, EUR a GBP. Za vklady v jiných měnách se účtuje poplatek za konverzi. Za výběry se účtuje poplatek okolo 125 CZK.

U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u eToro ke vzniku ztráty.

Degiro

Degiro je online broker, platforma je vhodná pro začátečníky i pokročilé investory. Platforma Degiro je uživatelsky přívětivá a nabízí širokou škálu vzdělávacích materiálů.

Mezi hlavní výhody patří nízké poplatky za obchodování s ETF, možnost investovat do zlomků akcií a program Degiro Invest, který umožňuje investorům podílet se na ziscích z obchodů zkušených investorů.

Platforma je známá svými nízkými poplatky, které se řadí mezi nejnižší v celém odvětví. Výše poplatků se liší v závislosti na typu investice a objemu obchodu, což umožňuje investorům flexibilitu při plánování svých investičních strategií.

Poplatky za vklady a výběry činí 0 EUR. Stejně tak není žádný poplatek za neaktivnost.

Pro obchod s akciemi je manipulační poplatek v České republice 0,79 EUR (20 CZK). U ETF není poplatek žádný. Dluhopisy a fondy mají manipulační poplatky kolem 2-3 EUR.

Kromě obchodních poplatků si Degiro účtuje i další poplatky, jako je poplatek za konverzi měny, který činí 0,25 % z ceny transakce plus 10 EUR (zahrnuto v transakcích nákupu/prodeje). Veškeré převody mezi EUR a CZK jsou zdarma.

Před zahájením investování je důležité pečlivě prostudovat všechny poplatky a případně je porovnat s nabídkou jiných brokerů, aby investor mohl co nejlépe plánovat své investiční aktivity a minimalizovat náklady spojené s obchodováním.

Investování zahrnuje rizika ztrát.

Fondee

Fondee je online platforma, která spojuje investory s různými investičními příležitostmi. Cílem platformy je poskytnout jednoduchý a transparentní způsob investování do široké škály aktivních tříd. Kromě klasických portfolií Fondee nabízí také ESG portfolia a Dětské účty.

Fondee je online platforma, která spojuje investory s různými investičními příležitostmi. Cílem platformy je poskytnout jednoduchý a transparentní způsob investování do široké škály aktivních tříd. Kromě klasických portfolií Fondee nabízí také ESG portfolia a Dětské účty.

Fondee nabízí širokou škálu investičních možností, stejně jako již zmiňovaný Portu, včetně akcií, ETF, podílových fondů a dluhopisů. Tento rozmanitý výběr Fondee nebo Portu umožňuje investorům vybudovat dobře diverzifikované portfolio přizpůsobené jejich toleranci vůči riziku a investičním cílům.

Fondee provádí účtování pouze jednoho poplatku, a to tzv. správcovského poplatku, který zahrnuje kompletní správu investic.

Pokud se investor rozhodne pro konzervativní investiční profil, správcovský poplatek činí 0,9 % ročně. Náklady ETF jsou 0,15% ročně. Nestrhávají se z hodnoty portfolia, ale jsou zahrnuty v ceně ETF. Vstupní a výstupní poplatek činí 0 CZK

Tímto způsobem Fondee umožňuje investorům flexibilitu při výběru investičního profilu a zajišťuje, že poplatek odpovídá jejich očekáváním a investičním cílům. Díky tomu mohou investoři jednoduše a efektivně spravovat svá portfolia a sledovat jejich výkonnost bez zbytečných složitostí spojených s více poplatky a provizemi.

Conseq indexové fondy

Conseq Investment Management je česká firma, jež se pyšní dokonalou znalostí potřeb českých investorů. Zkušený investiční tým se specializuje na investice na finančních trzích nových členských zemí EU středoevropského regionu. Základní měnou produktů je tudíž česká koruna, což obchody osvobozuje od riskantních směnových výkyvů.

Společnost nabízí Conseq Indexový ETF Aggressive ESG, otevřený podílový fond. Investorům se tak odkrývá možnost podílet se na výkonnosti akciových trhů skrze nízkonákladové ETF. Tento fond má vysoké zastoupení v akciích, a proto je vhodný spíše pro klienty upřednostňující vyšší výnos.

Conseq indexové fondy jsou optimálním doplňkem aktivně řízených fondů a nabízejí tak další diverzifikaci investčního portfolia. Proč zvolit právě Conseq indexové fondy? Pro investování:

  • Levně – manažerský poplatek pouze 1,15 %
  • Odpovědně – fond si klade za cíl sociálně odpovědné investování
  • Pasivně – Conseq Indexový fond kopíruje strategii společnosti BlackRock
  • Moderně – fond je inspirován trendem pasivního investování

Jaké jsou indexové fony a výsledky? Cena za kus se pohybuje kolem 1,1033 korun s ročním minimem 0,9810 Kč a maximem 1,1296 korun. Investiční horizont je stanoven na 5 let a investovat do Conseq indexových fondů může i začátečník se základními znalostmi a zkušenostmi.

Investovat do indexových fondů je možné také v české měně. Investor se tímto způsobem oprostí od rizika velkých výkyvů ve směnných kurzech zahraničních měn.

Nejlepší indexové fondy S&P 500 s nízkými náklady

Zdaleka nejoblíbenější třída indexových fondů je navázána na index S&P 500 – podle Investment Company Institute sledovalo v roce 2019 téměř 30 % všech peněžních prostředků investorů v indexových fondech tento srovnávací index. Jak investovat do S&P 500? Zde jsou některé z nejlepších indexových fondů navázaných na index S&P 500.

(Indexový fond – Popis – Minimální investice – Poměr nákladů)

Vanguard 500 Index Fund – Admiral shares (VFIAX)

  • Fond známý také jako Vanguard S&P 500 Index fund byl založen v roce 1976 a je otcem indexových fondů. Stejně jako ostatní fondy S&P 500 na tomto seznamu poskytuje expozici vůči 500 největším americkým společnostem, které tvoří přibližně 75 % celkové hodnoty amerického akciového trhu.
  • Minimální investice: $3,000
  • Poměr nákladů: 0.04%

Schwab S&P 500 Index Fund (SWPPX)

  • Jak uvádí výzkumná společnost Morningstar, jedná se o jeden z nejlevnějších a nejdostupnějších fondů sledujících index S&P 500. Tento fond společnosti Schwab, který byl uveden na trh v roce 1997, si účtuje nízký 0,02% nákladový poměr a nevyžaduje žádnou minimální investici, takže je atraktivní pro investory, kteří se obávají nákladů.
  • Žádná minimální investice
  • Poměr nákladů: 0.02%

Fidelity 500 Index Fund (FXAIX)

  • Společnost Fidelity, založená v roce 1988 (dříve známá jako fond Institutional Premium Class), zrušila v roce 2020 u tohoto fondu minimální investici, takže se do akce nízkonákladových indexových fondů mohou zapojit investoři s jakoukoli velikostí rozpočtu.
  • Žádná minimální investice
  • Poměr nákladů: 0.015%

Fidelity Zero Large Cap Index (FNILX)

  • Při srovnání nejlepších z nízkonákladových indexových fondů se fond Fidelity loni v létě postaral o novinky, protože jako jeden z prvních neúčtoval žádné roční náklady, což znamená, že investoři mohou mít dlouhodobě investovanou veškerou hotovost.
  • Žádná minimální investice
  • Poměr nákladů: 0.0%

T. Rowe Price Equity Index 500 Fund (PREIX)

  • Tento fond byl založen v roce 1990 a jeho poměr nákladů je konkurenceschopný s ostatními poskytovateli, ale minimální částka 2 500 dolarů může být pro začínající investory vysoká.
  • Minimální investice: $2,500
  • Poměr nákladů: 0.2%

Na co ještě myslet

Indexové fondy se staly jedním z nejoblíbenějších způsobů investování do akcií díky jejich snadnému použití, okamžité diverzifikaci a výnosům, které obvykle překonávají aktivně spravované účty.

Je potřeba myslet na to, zda dělá indexový fond svou práci? Indexový fond by měl odrážet výkonnost podkladového indexu.

  • Pro ověření se stačí podívat na výnosy indexového fondu na stránce s nabídkou podílových fondů.
  • Tam jsou uvedeny výnosy indexového fondu v několika časových obdobích v porovnání s výkonností srovnávacího indexu. Nepropadat panice, pokud výnosy nejsou totožné.

Nezapomenout na to, že investiční náklady, i když jsou minimální, ovlivňují výsledky, podobně jako daně. Zbystřit by měl investor, pokud výkonnost fondu zaostává za indexem o mnohem více, než je nákladový poměr.

A také nezapomenout na to, že stejně jako u všech ostatních investic je i v indexovém fondu možné přijít o peníze. Pokud investor do indexového fondu investujete a drží jej dlouhodobě, je mnohem pravděpodobnější, že se investice v průběhu času zhodnotí. Tuto investici pak může prodat se ziskem.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang